Larmklockorna ringer

Svenska Tennisförbundet har gjort en välkommen och successivt ökad satsning på herrtävlingar på den lägsta ATP-nivån, Ett syfte har förstås varit att ge unga svenska spelare möjlighet att vinna sina första ATP-poäng på hemmaplan och därmed till betydligt lägre kostnader än vid utlandstävlande.

Men hur ser utfallet ut? Om man ser till den just nu pågående tävlingen i Karlskrona blir man inte glad. Kvalet är inte ens fullt. Då hör det till saken, att kvalets omfång numera är halverat, 16 spelare mot tidigare 32, precis som påATP- och Challengernivå-

Kvalottningen i ”Pinan”  innehöll  bara  fem spelare med ATP-poäng, alltså högst medioker nivå. Därtill kommer, att fyra spelare fick bye. Bilden var densamma i Challengern i Jönköping för mer än en månad sedan. På challengernivå måste man dock ha poäng för att få kvala. Den sortens restriktioner finns inte i futuresammanhang.

Man ställer sig osökt frågan, varför unga spelare inte ens åker ner till Karlskrona och försöker. Är ambitionsnivå så låg, att man inte finner mödan värt att ens göra ett försök? Att vårvädret har lämnat en hel del övrigt att önska, är ınte en godtagbar förklarıng,

Vår egen Robin Thour tillhör dem, som avviker positivt från denna dystra bild. Robin kämpar på, har vunnit sin kvalgrupp och skulle vara väl värd sin första ATP-poäng. Daniel Appelgren är svårt men inte omöjligt motstånd……

Annonser

4 Responses to Larmklockorna ringer

 1. mange skriver:

  Förstår inte riktigt hur du menar? Vad jag kan se var det en 32 lottning i Karlskrona i kvalet och inte 16 lottning som du ovan säger.

  • Åke Magnusson skriver:

   Mitåt! Skillnaden är ju att det räcker att vinna två matcher. Tack för påpekandet.

 2. Mats N skriver:

  Det är lätt att ta till övertoner men signalerna är inte bra. Jag tycker allvarligt att vi skall ifrågasätta satsningen. Den har inte gett fler spelare med ATP-poäng jämfört med åren då det fanns färre ITF-tävlingar på hemmaplan. Man kan genom det klena intresset för att spela internationellt, eller ha det som mål, konstatera att det i Sverige bara finns 25 spelare i landet som satsar på just en proffskarriär? Lediga platser i kvalet händer gång på gång… Varför?

  Är det tränarna som är fega, okunniga eller vad är det? Borde SvTF samla ett gäng spelare och ha en ”förturnering” där tex 2 spelare garanteras kval-WC – övriga är på plats och kan signa in och hoppas…?

  Jag saknar över huvud taget hängivenhet i Svensk Tennis. Lägre ner i tävlingstrappan curlas mediokra juniorer fram i diverse tävlingar utan att över huvud taget fråga om de verkligen vill vara just där just då?

  Jag hade hoppats på en vändning för svensk tennis inom kort men jag är oerhört tveksam. Visst, i det korta perspektivet kan Ymer x2 och Rebecka Peterson avancera och få rubriker men det kommer inte brinna på klubbnivå och fokus i all rapportering, alla referenser från förbundet, ja det handlar om projekt för de få – för de redan frälsta och med klubbar vars verksamhet inte är representativ för verkligheten…

 3. Ola h skriver:

  Ehh – ekar det?
  Skrevs inte samma kommentarer om samma problem för både ett och två år sedan?

  I tillägg saknade jag även en ”införtext” på förbundets sida – vill man inte promota sina egna tävlingar? Oj, ekar det igen? Och när ämnet är uppe – var inte rapporteringen från tex ITF:erna i Sverige o tex elitserien – vanligare för ett par år sen? Trots att man då inte hade en ”kommunikationssatsning”?

  Signalen med byes i kvalet är förödande. Det går inte annat än att vara rejält besviken. Tycker det är ett oerhört viktigt besked och klart besked om att vägen tillbaka till toppen är oerhört lång… Men firma Sjögren/Rosengren ryter inte till!? Har de gett upp hoppet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: