Mats i klass med ”The Foxes”

Hela idrottsvärlden talar om engelska Leicester. Klubbens bedrift att helt otippad gå och vinna Premier League, en av de allra vassaste fotbollsligorna, beskrivs av ärrade bedömare som den kanske största sensationen i idrottsvärlden någonsin.

Ämnet är alltså idrott på yttersta toppnivå och sett över en serie prestationer. Enstaka ”knallar” är ointressanta i en jämförelse. Finns det möjligen något i tennishistorien som kan match ”The Foxes”?

Om man går igenom Wimbledonrullorna finns inget att hämta på herrsidan. Bland damerna är möjligen Marion Bartoli ett namn att nämna. Den excentriska fransyskan var visserligen väl etablerad på WTA-touren men knappast någon man räknade med i slutsammanhang. Hennes triumf 2013 var en jätteskräll.

Mats Wilanders oförglömliga 1982 i Paris platsar däremot väl i en jämförelse. Ännu inte 18 år fyllda hade Mohedasonen inte hunnit presentera sig i den stora tennisvärlden, när han radade upp den ena världsskalpen efter den andra på Stade Roland Garros. På en ”sensationsskala” är Mats´ bedrift fullt i klass med Leicesters.

Den färskaste tennisjämförelsen är från fjolårets US Open. Hela idrottsvärlden hade ju tippat, att Serena Williams skulle ta en äkta grand slam i US Open. Två tenniskompisar sedan barnsben, Flavia Pennetta och Roberta Vinci, såg istället till att det blev en helitaliensk final på Flushing Meadows. Båda var dock liksom Bartoli väl etablerade på damtouren, På herrsidan finns inget uppseendeväckande heller i US Open.

Australian Open är lite ointressant i sammanhanget eftersom tävlingen Down Under haft skiftande status genom åren.

Annonser

4 Responses to Mats i klass med ”The Foxes”

  1. Var det inte 1982 som Mats vann?

  2. Alec skriver:

    Ivanicevic slog Rafter i Wimbledonfinalen 2001. Då var han rankad 125a och kom in på WC..
    Ingen Matsbedrift men ändå stort!

  3. Jonas W skriver:

    Enstaka knallar man minns är Borg mot Onny Parun i DC. Borg 15 år vände och vann mot rutinerade Parun. Söderlings knall mot Nadal i Roland Garros och inte minst bragd Birgers knallvinster i DC.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: