Det hade jag ingen aning om…

Rickard Kjellberg, mångårig tennisvän och prenumerant på tidskriften Fokus, dök upp i hallen med det rykande färska senaste numret av publikationen – inte utan anledning. Rickard bläddrade fram en artikel med rubriken ”Idrottare på sluttande plan” . Den fångade omedelbart mitt intresse – av två skäl.

Artikelförfattare var journalisten och författren Yrsa Stenius, som har ett förflutet bl a som chefredaktör för Aftonbladet. Att hennes penna är sylvass visste jag. Däremot hade jag ingen aning om hennes djupa idrottsintresse, i artikeln speglat på hyperintressanta jämförelser mellan tennis och fotboll.

Stenius drar intressanta paralleller mellan de båda idrotterna, bl a i form av denna eleganta passus:

”Tennis fascinerar mig nästan lika mycket som fotboll fast den är annorlunda till sitt väsen och kräver delvis andra talanger av sin utövare, låt vara att bollsinne och teknisk briljans är en förutsättning för båda. Topptennisen är ett psykodrama mellan två fysiskt högpresterande individer. Fotbollen är samspelets och den intuitiva kommunikationens konst – lite som jazz eller kammarmusik i högt tempo.”

Kan jämförelsen göras på ett bättre och stilistisk smakfullare sätt? Knappast!

Stenius fortsätter med att redovisa initierade historiska paralleller mellan tennis och fotboll. Avslutningsvis följer tankeväckande reflektioner kring hur det ser ut idag på banan/planen och på läktarna och hur det skulle kunna se ut i den bästa av världar. Här kommer det sluttande planet in. Artikelförfattaren dokumenterar hur väl uppdaterad hon är då det gäller de båda sporterna idag.

I min värld har Yrsa Stenius bara en jämlike, då det gäller att på hög och medryckande stilistisk nivå skildra tennisens komplicerade innersta väsen. Den nyligen bortgångne Lars Gustafsson gjorde det på ett mästerligt sätt i humoresken Tennisspelarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: