Fortsatt mörker

Johanna Larsson var enda svenska representant i huvutävlingen på Rolnd Garros. Men redan den fjärde speldagen och i andra omgången tog det roliga slut.

Det såg överkomligt ut för Johanna efter inledningsrysaren mot polskan Linette. Tilltänkta opponenten i andra omgången, erfarna italienskan Errani, föll nämligen helt sensationellt mot mindre namnkunniga bulgariskan Pironkova, rankad strax över 100 på WTA-listan.

Som bekant är ranking en sak och verkligheten ofta en annan. För Johanna blev det dessvärre tvärstopp efter en ny nagelbitare över två jämna set. Därmed kan svenskan som tröst i bedrövelsen lägga full fokus på dubbeln i par med holländskan Bertens.

För svensk herrtennis syns fortfarande inget ljus i tunneln. I fjol hade Johanna sällskap på herrsidan av Elias Ymer och Christian Lindell, som gjorde starka kvalinsatser. I år fick båda respass i andra kvalrundan. Hela tennissverige väntar otåligt på den dag, då Elias Ymer tar klivet upp på topp 100-nivå.

Om mindre än två månader har det gått fem år sedan det, som  kom att bli Robin Söderlings avsked, den oförglömliga Båstadfinalen mot David Ferrer. På damsidan håller Johanna trots allt ställningarna och får förhoppningsvis snart sällskap på touren av Rebecca Peterson. Bland herrarna har det varit fem jobbiga år på världstennisens bakgård.
– – – – –
På tal om ranking och verklighet Lukas Rosol, runt 60 på ATP-listan, storspelade och var ju snubblande nära att stoppa titelförsvararen Stan Wawrinka. Elias Ymer stoppade denne kompetente tjeck två gånger på raken för några vekor sedan!

 

Annonser

2 Responses to Fortsatt mörker

 1. Mats N skriver:

  Varningsklockorna ringer…

  Johanna har nästan 400 poäng att försvara i juli månad och snabba sortier i ett par tävlingar – ja, då är topp 100 placeringen faktiskt hotad! Blir inte förvånad om Rebecca Peterson är ny svensketta på damsidan innan året är slut men det sista steget in mot topp 100 kan visa sig vara övermäktigt och kräva lite mer erfarenhet. Och är det verkligen säkert att SOK tycker att Johanna har i OS att göra? Sverige kan bli utan tennisspelare i Rio?

  Alla försöker ideligen hitta ljuspunkter och bevis för att Elias Ymer snart är där. Alltså bland de 100 bästa – det enda som räknas i tennis eftersom ATP helt negligerar allt annat. Men, även om det är perfekta resultat och matcher som Elias haft och har för närvarande har även han poäng att försvara den närmsta tiden. En topp 100-placering kommer säkert. Men den kan dröja och kanske blir den inte varaktig? Min känsla är ändå att det finns ett stort koppel spelare som idag ligger rankade 75-250 som är eller kommer bli riktigt bra.

  Hur är det med lillebror Ymer? Senaste rankinggrundande matchen i november. Pratades om comeback på grus under våren? Han får börja om och ta rygg på killar som Söderlund, Simonsson mfl. Men som du själv skrev Åke, det är en lång väg att vandra!

  Så sammanfattningsvis, i alla positiva försök att beskriva svensk tennis på toppen så kan det bli ett OS utan svenskar och ett årsslut utan en topp 100 spelare på varken dam- eller herrsidan…

 2. Jonas skriver:

  Hej! Att Johanna skulle få spela OS har varit klart sedan flera månadet ja förutsatt att hon klarade kvalgränsen alltså. SOK förklarade tidigt att Sverige SKA vara representerat i tennis i Rio och eftersom ingen annan svensk var i närheten av att kvala in hade Johanna en garanterad plats från SOK.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: