Spanskt på damsidan!

Att jämföra kvalitén på herr- och damidrott är ett kärt samtalsämne. Inte sällan menar kritiska röster, att damidrotten har betydligt lägre underhållningsvärde än det herrarna presterar.

Den sortens synpunkter kom totalt på skam i damfinalen på ett fullspikat Roland Garros. Kampen mellan Garbine Muguruza och Serena Williams var idrottsunderhållning på allra högsta nivå från första till sista boll. Dramatiken på slutet överträffar det mesta. Den vinnande femte matchbollen, den briljanta lobben, kunde inte ens Hitchcock ha regisserat bättre.

Den unga spanjorskan Muguruza, som med triumfen i Paris avancerar till andraplatsen på WTA-listan, är ett mycket välkommet tillskott i damtoppen precis som österrikaren Thiem på herrsidan. Muguruza har ett kraftfullt och stadigt spel med bra teknik, som förmådde detronisera regerande mästarinnan Williams, trots att andraserven sviktade lite för ofta.

Mentalt verkar spanjorskan hur stabil som helst. Sättet på vilket hon gick ut och servade hem matchen efter de fyra tappade matchbollarna vid 5-3 i andra set imponerar stort. Inte det minsta darr på manschetten i detta pressade läge.

Muguruza är inte ensam om att tillföra nytt blod i damtoppen. Serena Williams hade jobbigt i både kvarten och semifinalen mot två intressanta outsiders. Världsettan pressades först av den färgstarka och temperamentsfulla kazakiskan Yulia Putinseva och sedan i semifinalen av Johanna Larssons dubbelpartner Kiki Bertens.

Spansk tennis är just nu inte fullt så dominant på herrsidan som man varit i många år, i synnerhet då det gäller spel på grus. Då passar alltså Garbine Muruguza på att lägga beslag på damtronen i Paris, för första gången sedan Arantxa Sanchez-Vicario vann 1998.

Man kan lida med Serena Williams. För tredje gången i följd misslyckades hon, trots skyhögt favoritskap, att tangera Steffi Grafs grand slam-rekord, 22 titlar. Men hon var som vanligt stor i nederlagets stund. Serena strödde vid prisutdelningsceremonin rosor över sin unga besegrarinna. Är det dags för den 22:a i Wimbledon?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: