Båstad ett givet val

Davis Cup, en av de mest anrıka tävlingarna i idrottsvärlden, har det jobbigt. Det tycks bli allt svårare att få med de bästa spelarna. I kvartsfinalerna för en vecka sedan saknades t ex världsnamn som Djokovic, Murray och Berdych.

För svensk del är problemet ett annat. Från att ha varit en stormakt med sex inteckningar i den legendomsusade bucklan, är Sverige idag en nation, som slåss för att hänga kvar på nivån under finrummet. Orsaken är, som alla vet, inte ointresserade världsspelare, utan att vi helt enkelt inte är bättre än så.

Två lyckliga omständigheter gör att man har anledning att se en ljusning i tunneln. Genom att Ryssland besegrade Holland i förra helgen, får Sverige dubbla chanser att stanna kvar i näst högsta avdelningen. Istället för en ödesmatch senare i höst blir det först hemmamatch mot just Holland. Tidpunkten är mitten av september.

Tennisförbundet har tagit det givna beslutet att förlänga den redan utökade tennissommaren i Båstad. Centercourten vid Laholmsbukten är ju klassisk mark, då det gäller Sverige och Davis Cup. Senast det begav sig, där Janne Lundqvist och Uffe Schmidt på sin tid bjöd på oförglömliga högtidsstunder, var dock så långt tillbaka i tiden som för 16 år sedan.

Då det gäller sena höstmatcher, minns man speciellt semifinalen mot Tjeckoslovakien 1984. Mats Wilander var given i det svenska laget, men jämnårige Henrik Sundström blev den gången den store matchvinnaren. Bjärredssonen vände 0-2 i set och 0-3 i femte set mot ingen mindre än Ivan Lendl.

Holland – favorit på papperet – känns som en betydligt intressantare motståndare än dem Sverige haft de senaste hemmamatcherna. Blågul seger skulle vara ett klart fall framåt. Det borde finnas hyfsade förutsättningar att samla gott om betydelsefull uppbackning på läktarna om bara höstvädret vill…

Annonser

One Response to Båstad ett givet val

  1. Anders Östnäs skriver:

    Håller med. Davis cup har inte samma nimbus som förr. Märkligt att se Andy Murray inte spela mot Serbien trots att han var på plats. Trist!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: