En udda fågel i svensk tennis

Varför ser vi så sällan den här sortens individer på våra tennisbanor idag?

– Jag ville vara bäst från första dagen och spelade med vem som helst som ville träna med mig. Det spelade ingen roll vilken nivå de var på, eller om de ens kunde spela tennis, jag ville bara stå på banan och spela. Jag älskade det och gör det fortfarande.

Citatet är hämtat från en tankeväckande intervju i Sydsvenskan med tränarprofilen Mervana Jugic Salkic. Fair Play-tränaren med rötterna i krigets Bosnien blev vederbörligen uppmärksammad i samband med adepten Cornelia Listers snudd på jätteknall i Ericsson Open.

En mycket stor del – för stor enligt min mening – av all svensk juniorträning idag är tränarledd i ett eller annat avseende. Påföljden blir, att juniorerna i alltför hög grad lär sig slå tennis istället för att lära sig spela tennis. Spelets djupare hemligheter kan avslöjas bara genom flitigt gamespel/matchspel.

Mervana Jugic Salkic har, som framgår av artikeln, en bakgrund, som säkerligen gör henne till en ovanligt kompetent tränare. Jag tänker inte bara på den dramatiska barndomen utan fastmer på den långa och framgångsrika spelarkarriären, kombinerad med de personliga kvalitéer som antyds i citatet ovan.

Att vara tränare är ett läraryrke. Den, som är lärare i den vanliga skolan, bär förutom den formella utbildningen med sig massvis med erfarenheter och intryck från den egna lärarnas sätt att vara. På samma sätt har tennistränaren erfarenheter alltifrån de egna första stapplande stegen och inte minst från det egna tävlandet.

Teoretiskt kunnande kan de flesta inhämta. Kvalitén och längden på den egna meritlistan som spelare är ett mått på graden av tekniskt kunnande, passion och kärlek till sporten. Att själv under en längre tid ha varit framgångsrik spelare är inte nödvändigt för att bli en bra tränare, men det kan aldrig vara en nackdel.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: