JSM, en andrahandsangelägenhet?

Junior-SM startade traditionsenligt i veckoslutet, i år med östgötametropolerna Norrköping och Linköping som spelplatser. Årets mästerskap är annorlunda, inte bara för att 12-årsklasserna har försvunnit till följd av RF:s riktlinjer för barnidrott.

Man kan ha många synpunkter på denna åtgärd. Betydligt mer oroad blir man vid en genomgång av 18-årstjejernas lottningsschema. Utan att känna till orsakerna är det bekymmersamt, att 9 av de 10 högst rankade 18-åringarna lyser med sin frånvaro.

Skador och sjukdom kan förstås vara orsak till en del av uteblivandena. Men det kan näppeligen vara hela sanningen.

Förr var SM-tävlingarna utomhussäsongens clou. SM var lite av en examen efter intensivt sommartävlande. Det var självklart, att de bästa, som varit ute i Europa under sommaren, kom hem – ofta som Europamästare – och försökte att bli mästare också på hemmaplan.

I dagens svenska juniortennis är det svårt att undvika intrycket, att tävlande på svensk mark för många har blivit en andrahandsangelägenhet. Det viktiga har istället blivit ITF- och Tennis Europe-tävlingar.

Ökat internationellt tävlande är förstås utvecklande i flera avseenden. Det borde dock vara fullt möjligt att tävlingsplanera så, att JSM fortfarande är en tävling med högst prioritet för alla ambitiösa juniorer.

Annonser

One Response to JSM, en andrahandsangelägenhet?

  1. Mats N skriver:

    Och åter igen ifrågasätter jag klubbarnas flathet mot spelarna. JSM , precis som RM, bör vara ett obligatorium och det ingår i upplägget att spela dessa tävlingar och det är något som klubbarna bestämmer – inte spelarna! Tvång är aldrig en bra väg att gå men det är oxå oansvarigt att låta tävlandet ske helt godtyckligt och bara på spelarens villkor.

    Det här är väl bara ett exempel men inte unikt? Och 9 av 10 är inte bara skador…?

    Varför har det blivit så här?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: