Skilda världar

SM i friidrott inleddes igår i Sollentuna, en knapp vecka efter att OS-elden i Rio slocknat. 13 av 14 svenska track and field-olympier finns i startlistorna i Stockholmsförorten. Imponerande!

Friidrott och en del andra idrotter, som t ex skidor och simning, har lyckats bevara och utveckla SM-intresset och tävlingarnas status, så som det var för 20-30 år sedan, bland såväl aktiva och klubbar som publik och media. Friidrotten har dessutom vårdat Finnkampen på samma fina vis.

Tennisens SM, då det fanns på riktigt, hade förvisso aldrig liknande status som t ex friidrottens. I nådens år 2016, då nästan alla de bästa 18-årstjejerna och den bäste 14-årskillen uteblev från JSM, känns det dessvärre som att SM har blivit en tävling i mängden redan i junioråldern.

Det är bra, att tennisen fått utrymme i den s k SM-veckan utomhus. Innehållet – slutspelet i lågstatusserierna utomhus – är dock inte SM-värdigt. Detsamma måste dessvärre också sägas om den individuella varianten, Sommartourens i och för sig väl upplagda slutspel.

I vårt västra grannland, som alltid betraktats som lillebror i tennis, är det annorlunda. Norrmännen har just avslutat ett två veckor långt NM-evenemang för både seniorer och juniorer i Frognerparken i centrala Oslo.

Landets bäste spelare, Kasper Ruud, återfanns i lottningsträdet och blev väntad seniormästare. Minst lika imponerande: Man lyckades sälja in Eurosport-bevakning av evenemanget.

Kom det fram några goda idéer kring nationell tävlingsverksamhet på stormötet i Jönköping? Kan det vara värt, att titta på den norska modellen?

Annonser

One Response to Skilda världar

  1. Mats N skriver:

    Kanske tur att SM-slutspelet inte sändes i TV. Det delades tydligen inte ut så mycket kramar där och samtidigt som Figueroa imponerar med ännu en vinst så är det samtidigt kanske inte exakt den vinnaren som skall symbolisera svensk tennis framtid?

    Jag håller dock med dig i andemeningen att vi bör stärka alla möjliga SM som spelas men vi promotar inte dessa evenemang jättebra varken internt eller externt? Detsamma gäller seriespel som är en ”allsvensk serie” vilket lokal media kan förstå, detsamma gäller inte en ”HS A i Munka Ljungby”. Men vad gör vi med serierna. Gömmer tabellerna på svårhittade platser, länkar inte till det på klubbens hemsida, skriver inget om det, skickar inte in resultat till radio, tv eller tidningar och har inte med våra bästa spelare.

    Jag skriver igen, inte för sista gången, när skall klubbarna inse att de skall och kan ta makten över spelarnas tävlande?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: