DC-funderingar

dcIntrycken och reflexionerna är många efter Davis Cup-helgen i Båstad. Tävlingen som startades av amerikanen Dwight F Davis redan år 1900, har oslagbara plusvärden men visar samtidigt tecken på trovärdighetsproblem.

När en kvalmatch på blygsam nivå kan samla mer än 2 000 åskådare i Båstad, står det klart, att tävlingen måste värnas minutiöst. Lagspelet tillför för såväl spelare som publik flera dimensioner, som saknas i det individuella spelet. Att spela för sitt land och sina lagkompisar är för de allra flesta mycket större än att agera individuellt. För publiken blir det självklart att leva med och heja på och stötta sitt lag och land.

Runt 200 holländska tennisentusiaster gjorde sig besväret att resa till Båstad. De gjorde sitt jobb lika bra som spelarna i laget. De både hördes och syntes på ett sätt som gjorde Nederländerna till vinnare också på läktarna. De hade förmodligen inte åkt till Båstad om Robin Haase spelat Swedish Open.

Att just Båstad var spelplats och att vädret var strålande, är naturligtvis en viktig orsak till publiksuccén och den allmänna trivseln. Om matchen spelats några veckor senare och i en inomhushall någonstans i Sverige, hade det förstås sett radikalt annorlunda ut.

Hos den som följer resultaten i World Group, där Sverige länge hörde hemma, går funderingarna mer åt det bekymmersamma hållet. Det stora problemet är, att alltför många toppspelare väljer att  skippa Davis Cup. I helgens semifinaler saknades t ex både Monfils och Tsonga i det franska laget. Karlovic spelade inte för Kroatien. I kvalificeringsspelet fanns inte Wawrinka med för Schweiz, ej heller Raonic för Kanada.

Fenomenet är inte nytt. Tävlingen tappar förstås i trovärdighet, om det ser ut så här även framöver. Frågan är, vad som kan göras?

De bästa spelarna går mestadels långt sin sina tävlingar. Davis Cup tätt inpå US Open är förstås ingen höjdare för Wawrinka. Bäst av fem set sliter hårt. Övergång till bäst av tre i DC kanske skulle kunna hjälpa. Publiken utanför de mest inbitna nördarna är förmodligen också nöjd med lite kortare matcher.

Bäst av fem har dock ofta bidragit till oförglömlig DC-dramatik. Historien vimlar av rafflande skiljesetsavgöranden och dramatiska vändningar av 0-2-underlägen i set.

En annan variant, som bl a Jonas Arnesen pläderar för, är övergång till Fed Cup-modellen, d v s spel lördag och söndag. En betydande fördel med ett sådant upplägg är, att ”döda” söndagar försvinner. Bäst av tre är givetvis en nödvändighet. I samband med en sådan förändring skulle det dessutom vara läge att vidga antalet lagmedlemmar från det nuvarande, obegripliga, fyra.

Annonser

2 Responses to DC-funderingar

 1. Alexander Lipczynski skriver:

  Enklaste sättet att få de ALLA spelare att alltid planera in David Cup på ett naturligt sätt i tävlingskalendern måste vara att ge tävlingen ATP rankingpoäng (singlarna ger singelpoäng och dubbeln ger dubbelpoäng).
  Sen desto högre upp i David Cups seriesystem man tillhör, desto mer bör matcherna vara värda!

 2. Olah skriver:

  Varför måste även vi som gillar tennis baissa Davis Cup?

  Gillar inte när du skriver blygsam nivå i ingressen. Endast ett bevis för att du för mycket är präglad av 80-90-tal?

  Detta är ett VM. Sverige spelar i näst högsta divisionen och rankas som 34 – i en global världssport. Fotboll är större men herrlaget är nr 40 på FIFA-rankingen… Och om man tycker svensk tennis är kass så fråga dig samtidigt om herrfotbollslandslaget har någon topp 100-spelare i laget?

  Och Davis Cup i Euro/Africa-group är en större idrottslig nivå än ett EM i innebandy (där DC-laget skulle gå till kvartsfinal), ett bandy-VM, en vanlig SHL-omgång som överhaussas i media eller ett VC-lopp i skidskytte. Det borde vara skälvklart i alla fall för alla som gillar o kan sin tennis.

  Uppmanar er alla att dessutom ta denna kamp och diskussion. Lycka till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: