Upprörda känslor

Lars-Anders Wahlgren fick inte förnyat kontrakt som förbundstränare och Fed Cup-kapten i somras. I torsdags kom samma besked rörande ”Fidde” Rosengrens motsvarande tjänst på herrsidan. Beslutet att inte förlänga med ”Fidde” har rört upp en känslostorm i tennissverige.

Resultatmässigt kunde ju facit för de bådas uppdrag varit bättre. Inget sägs dock om missnöje med det jobb som ”Fidde” eller ”Walen” presterat. Nej, skälet till uppsägningarna är omprövning av förbundets elitverksamhet med start 2017. Detaljerna är fortfarande, tre månader före årsskiftet, höljda i dunkel.

Rollen som DC-kapten har, mig veterligt, aldrig innan ”Fidde” varit ett uppdrag kopplat till en heltidsstjänst. Ett inte alltför djärvt tips är, att man återgår till att kaptensskapet blir ett starkt tidsbegränsat uppdrag, match för match. Vem kan bli aktuell för ett sådant åtagande?

Egen erfarenhet av DC-spel är en given merit. Kan t ex Anders Järryd, som var assisterande kapten under den guldkantade Calle Hageskog-epoken, vara intresserad? Kan uppdraget vara förenligt med Simon Aspelins jobb hos Lagadere?. På sikt borde Johan Brunström, en annan dubbelspecialist, vara ett intressant namn.

På damsidan verkar det se klarare ut. Både Sofia Arvidsson och Åsa Svensson,två starka namn med gedigen FC-erfarenhet, förekommer i seriösa spekulationer. Sofia har möjligen ännu lite för kort distans från det egna FC-spelandet.

”Fidde” då? Har inte förbundet behov av honom i sin nya verksamhetsinriktning? Knappast någon nu verksam i svensk tennis har en sådan bredd och ett sådant djup i sin kompetens som ”Fidde”. Han borde ha en given plats i klubb- och tränarutveckling, som förhoppningsvis står högt på förbundsagendan inför 2o17. Uppdraget skulle för övrigt kunna kombineras med kaptensjobbet!

I en intervju med P4 Kronoberg är dock ”Fidde” tydlig. Comeback i de fina salongerna lockar.

Annonser

3 Responses to Upprörda känslor

 1. Mats N skriver:

  Å ena sidan hade ingen kunnat göre mycket annorlunda med de spelare som varit aktuella under Fiddes kaptenssejour. Å andra sidan imponerar inte resultaten o de mest intressanta namnen har inte haft massor med kaptenen att göra?

  Och vad gäller kompetens så är allt en färskvara och erfarenhet kan även vara hämmande i nya tider. Jag skulle direkt avråda från att involvera Fidde i klubbutvecklingsprojekt…

  Sanningen är också att förbundet saknar pengar. Vet vi säkert att två heltidskaptener gjort en positiv skillnad?

 2. Ola H skriver:

  Åke, förstår att du håller Fidde högt.
  Han var rätt i VTS då det begav sig, gjorde professionell karriär och skapade sig ett namn. Men nu?

  Mats har helt rätt i att det till att börja med är ekonomi som spelar in. Förbundskaptenerna har ihop gissningsvis kostat förbundet minst 2 miljoner/år. Man kommer behöva ngn form av kaptener för vissa veckor men självklart bör man ställa sig frågan var ca 1,5 milj gör bäst nytta i verksamheten? Kanske inte just nu på futurenivån?

  Fascineras över diverse utspel och synpunkter som framförs av olika tyckare och även från förbundsrepresentanter. Elitaktiviteter tycks vara lösningen på det mesta när den elit vi en gång skapade fostrades i ett annat klimat? Eller vad säger du Åke? Visst ville ni få fram elitspelare i VTS på 80-90-talet, men inte jagade ni med ATP-status för ögonen? Kanske fler tänkbara elitseriespelare vad det ni jobbade för – resten blev bonus? Samtidigt var kvalitén på både spelare och träningar vassare då Jonas Björkman var 16 än den är idag? Och en sak går aldrig att blunda för – man blir bra på det man gör, gör man det jättemycket – kan man bli jättebra…

  Ett riktigt intressant ställningstagande som SvTF skall göra men det borde inte bli livsavgörande för vad som händer med svensk tennis i stort. Varje enskild spelares miljö i sin hemmaklubb är fortsatt A och O. Detta gäller tills motsatsen bevisats

 3. Mats N skriver:

  Tennis i TV
  Hör inte till ämnet eller tråden men vet inte var jag skall göra av mina tankar så det blir här…

  Fantastiskt program med Gunde och Mats Wilander på TV4 igår och underbar serie på SvT nu om 56:orna!

  Kan vi lära oss ngt genom att lyssna på de som lyckades? Vissa påstår att så inte är fallet utan att dåtidens villkor är passé. Fan trot!

  Njut men låt barnen titta och diskutera vad ni ser. Klokheter och egen inre drivkraft frodas. Respekt för omgivningen, ledare, motståndare och sin egen sport lyser igenom tydligt. En bra påminnelse även för föräldrar!

  Njut!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: