Historielöst

TV4-tittarnas korande av tidernas största svenska idrottsögonblick blev en parad i historielöshet. På den 10-bästalista, som utkristalliserade sig på lördagskvällen, saknades en rad oförglömliga händelser i den svenska idrottshistorien.

Björn Borg har ju av en högst kompetent jury utsetts till Sveriges främste idrottsman genom alla tider. Södertäljesonen borde vara den givna ettan. Han fanns inte ens med på listan!

Tennisen saknades alltså helt till skillnad från friidrott och fotboll, som begåvades med två placeringar vardera. Stefan Holm och Carolina Klüft hör förstås hemma i ett sådant här sammanhang. Men det gör tveklöst också Mats Wilander och Stefan Edberg, som båda var världsettor och flerfaldiga Grand Slam-vinnare i en global sport.

Platsar gör däremot definitivt inte fotbollens U 21-lag, som vann EM. Thomas Ravellis straffräddningar var spektakulära, men Växjösonen var ingen världsmålvakt. Däremot har ju världsspelaren Zlatan, som precis som tennisspelarna glömdes bort, gjort ett och annat minnesvärt mål, om man nu i ett sådant här sammanhang skall lyfta fram individuella prestationer i lagsport.

Ingemar Johanssons titelmatch mot Floyd Patterson – då hela Sverige lyssnade på Radio Luxemburg – verkar lika obegripligt bortglömd. Detsamma kan sägas om t ex Giro d´Italia-vinnaren Gösta Fåglum och världsnamn i formel 1 som Ronnie Peterson och Joakim Bonnier.

Nej, den här sortens Kalle Anka-listor kan man vara utan.

Annonser

2 Responses to Historielöst

 1. Mats N skriver:

  ”People are the worst”, sa Seinfeldt och vad rätt han har! Det är av samma skäl jag inte tar Jerringpriset på så stort allvar. Det handlar inte om prestationen utan om ”folks” tyckande. Något som ofta grumlad av fel anledningar.

  I Tv4-exemplet var det inte preststion utan ögonblick som var grejen, men visst tycker man att det även bör tas hänsyn till ögonblickets dignitet!? Men folk som röstar är för unga och svensk medias värderingar påverkar också. Björn Borgs femte Wimbledonseger var och är självfallet landets största idrottsögonblick?!

  Och apropå tennisens mobbing så var det väl även så på idrottsgalan när århundadets lag skulle utses att bandylaget hamnade högt och Davis Cup-laget inte nämndes? Då var det ändå en jury som tog fram listan?

  Sportens globalitet och konkurrenssituation bör vsra vågmästare men det tycks få inse.

 2. Olah skriver:

  Ögonblick är svårt och när Borg tog femte segern i London hade man redan upplevt så mycket med honom. Framhåller gärna Wilanders US Open-seger som var speciell på många sätt.

  På skidsidan saknade jag Olssons märkliga femmilsseger för ett par år sedan och det är klart OS 76 saknas!

  Foppas straff 94 hade ju heller inte blivit stor utan Salos räddning…

  Historielöshet är rätt och idrotter värderas tokigt av media o därmed av ”folk”😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: