Siffror som talar

spfo%cc%88rdVilka spelarkategorier ingår i elitserielagen? Jag roade mig med att se på hur det såg ut i singelspelet i den senaste omgången, den femte. Sammanställningen i tabellen här ovan – kategoritillhörighet kan diskuteras i vissa fall – lägger ytterligare bränsle på den heta debattbrasan.

Positivt är, att nästan en tredjedel av spelarna är aktiva svenska proffs. Flera av dem har spelat hela vägen. Andra har hoppat in, när det dragit ihop sig till nedflyttningsstrid.

Om man till proffsen lägger den disparata kategorin ”Svenska tourspelare”, övertrumfar man med ett nödrop kategorierna ”Utländska proffs” och ”F d proffs/tränare”. Den klena andelen ”vanliga” svenska spelare  är förstås ett bekymmer.

Bekymmersammast är siffran i kategorin ”Juniorer”. Svensk tenns` framtid är alltså endast marginellt företrädd i elitserien. Dock skall sägas, att KLTK fram till ödesmatchen mot SALK släppt fram sina duktiga 16-åringar. SALK har också juniorer, som fått känna på hetluften, i sin trupp.

Fair Play är ett föredöme här som i många andra sammanhang. Sistaårsjunioren Henrik Attlevi ingick i A-laget mot ATL Lund, samtidigt som en kvartett 17-18-åringar representerade bilagan i div. 1 i Strandbjörkshallen. Dessa juniorer är inte A-lagsmogna ännu, men skaffar sig värdefull erfarenhet som mittenlag i den lägre divisionen.

Stockholmsklubbarna, GLTK och jumbon ATL, d v s halva serien, spelar helsvenskt. Förutom akterseglade ATL löper en av dessa starka klubbar risken att degraderas. Kvalspel mot div. 1-vinnarna skulle kunna vara ett sätt att kvalitetssäkra.

 

Annonser

3 Responses to Siffror som talar

  1. magne skriver:

    Angående debatten om utländska spelare i elitserien, måste jag tillföra att få se Fredrik Nielsen spela dubbel måste vara en fantastisk utbildning för alla yngre spelare. Tror aldrig jag i elitserien har sett två så bra spelare som Berta/Zimmerman bli så totalt bortspelade som de blev igår. de blev glada för de fick ett game i matcjen.

  2. Ola H skriver:

    Ja, Nielsen är i alla fall Wimbledonmästare. Möjligen kan jag förstå en klubb som krokar honom – gpår ju faktiskt sälja in!? Men deras Pedersen är väl en vanlig dansk herrspelare som inte spelat professionellt på något år nu?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: