Intressant Smp-lista

Smålandspostens 150-åriga tillvaro celebreras i dagens tidning. Bl a bildar en kopia av den allra första fyrsidiga utgåvan omslag till sin moderna efterföljare.

Sportredaktionen har, högtiden till ära, tagit på sig en lika intressant som diskussionsväckande uppgift. Dan Magnusson och hans medarbetare presenterar en lista över de 150 bästa idrottsmännen och -kvinnorna i länet genom alla tider. En viktig förutsättning är, att vederbörande skall ha fått sin idrottsliga fostran i länet. Vidare rangordnas inte längre än till plats 25. Resten publiceras i bokstavsordning.

Förstaplatsen är förstås obestridlig. Tennisvänner läser med största välbehag och stolthet Sven Elofssons hyllningsartikel till givna ettan Mats Wilander. För oss, som varit med på hela resan, är detta citat extra värmande:

”Under mina första år fanns det många bra juniorer i Växjö TS och vi hade klubbkänsla. Vår sammanhållning i klubben var unik och jag hävdar att ideellt arbetande ledare var en stor bidragande orsak till det svenska tennisundret, förklarar Mats som spontant nämner Åke Magnusson, Kurt Magnusson, Karl-Åke Jonsson, Carl-Axel Hageskog och Fredrik Rosengren som ledare och sparringkompisar.”

mwparisI Smp-artikeln rankar Mats DC-vinsten mot USA 1984 och triumfen i US Open 1988 som de allra största händelserna i karriären. För mig är dock den allra första, storskrällen i Paris 1982, med allt, som hände under och efter tävlingen, oförglömlig. Ögonblicket, när den unge VTS-aren tog emot segrarpokalen av Jean Borotra, en av de berömda franska musketörerna, är för evigt fastetsat på närhinnan.

10-bästalistan ser ut så här: 1. Mats Wilander, 2. Carolina Klüft, 3. Thomas Ravelli, 4. Stefan Johansson, 5. Kjell Samuelsson, 6. Jonas Källman, 7. Jonas Björkman, 8. Owe Jonsson, 9. Tommy Svensson, 10. Gustav Larsson.

Jonas Björkman förtjänar enligt min, givetvis lätt färgade, uppfattning en högre placering. Carolina Klüfts andraposition är inte mycket att orda om men därefter finns, med all respekt för ”Lill-Lövis” och Thomas Ravellis VM-bragd, starka skäl att placera Jonas.

Övriga tennisspelare bland de 150 är Rasmus Jonasson, Magnus Martinelle och Kajsa Rinaldo-Persson. Notabelt i sammanhanget är, att även Kajsas pappa Nicklas, känd i fotbollssammanhang som ”Liatorparn”, är med på listan. Här kan man snacka om idrottspåbrå!
– – – – –
Tuomas och Anti Heinonen, då framstående handbollsspelare idag engagerade i Växjötennisen, finns förstås med bland de 150. En annan handbolls- och fotbollskändis på listan, som regelbundet syns i Strandbjörkshallen, är ”Peppe” Jonsson. Sonen Marcus finns också bland de 150.

 

Annonser

3 Responses to Intressant Smp-lista

 1. Mats N skriver:

  Larson o Gunnarsson anses inte var tillräckligt mycket smålänningar i sammanhanget? Annars hade VTS haft 4 på topp 10…
  Ingafler Österspelare högt? Och inga hockeyspelare? Sportjournalister brukar hålla sig till de idrotterna.

  • Åke Magnusson skriver:

   Förutsättningen var, att ha börjat sin idrottskarriär i Kronobergs län, vilket förstås innebar att Larsson och Gunnarsson inte kom ifråga.

 2. Ola H skriver:

  När minnena sätts i svall börjar även min hjärna att agera och filosofera.

  Få kunde nog då i juni 1982 förstå att Wilander skulle få ett 30-tal svenska följeslagare i den absoluta tennissociteten? Än färre förutsåg den hastiga inbromsningen i tillförseln av topp 100-spelare som 2000-talet innebar. Det är nu 13 år sedan Söderling tog sig in bland de tvåsiffrigt rankade spelarna i singel. Vi väntar fortfarande på en efterföljare…

  Vägrar tro att svensk tennis saknat talanger efter millennieskiftet men tror få skulle passa in eller ställa upp på den citerade beskrivningen i artikeln ovan?!

  Var och en får dra sina slutsatser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: