Ett beklagligt faktum

Vid årsskiftet går en betydelsefull epok i svensk tävlingstennis i graven. Administrationsverktygen TenTour och TenTour Online har inte fått Svenska Tennisförbundets förtroende att fortsätta. Hollandsbaserade Tournament Planner kommer att ersätta. Årets nyss avslutade Skinkdubbel är en av de sista tävlingarna, som använder TenTour-systemet.

Tävlingsprogrammet TenTour lanserades av Ölandsbördige Växjöbon Johan Gunnarsson på tidigt 90-tal. Som tävlingsledare för Ölandsspelen, då en väletablerad sommartävling i Färjestaden, och programmerare till professionen var det naturligt för Johan, att knåpa ihop ett program, som ersatte den dittills tidskrävande manuella proceduren att snickra ihop lottning och lottningsträd.

TenTour blev snabbt marknadsledande och Johans tjänster nyttjades av Svenska Tennisförbundet, bl a vid utvecklandet av det datoriserade rankingsystemet. En svaghet med TenTour, som krävde komplettering, var den lite osmidiga överföringen av data till webben.

För att hitta en bra lösning på detta problem etablerade Johan samarbete med två andra vassa datahjärnor i Växjö, Jonas Nordgren och Mikael Andersson. Till skillnad från Johan hade Jonas och ”Micke” ingen tennisbakgrund, men skaffade sig snabbt de nödvändiga insikterna och mycket därtill. Resultatet blev TenTour Online, ett förträffligt verktyg för att snabbt och enkelt överföra lottningar, speltider och resultat till hela Tennisuniversum.

Eftersom Johan är Växjöbo och Ölandsspelen dessvärre upphörde, var det naturligt att VTS kom att bli referens i utvecklandet av TenTour.  Detsamma blev fallet efterhand med TenTour Online. Växjö Open 1992 var den första VTS-tävling, som hanterades med hjälp av TenTour.

Brytningen med Tentour och TenTour Online är ett led i Svenska Tennisförbundets beslut att samla all ir-relaterad verksamhet i egen regi och med Tournament Planner som extern underleverantör. Support av systemet kommer att ligga hos förbundet.

Som Växjöbo och förespråkare av TenTour-systemet är det bara att beklaga, att vännerna Johan, Jonas och ”Micke” inte längre är med i matchen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: