Incident som bör stämma till eftertanke

Det svenska Davis Cup-laget hade anledning att vara stolt efter väl förrättat värv mot Tunisien, låt vara på blygsam nivå. Veckoslutets olyckligaste – troligen i hela idrottsvärlden – är nog den 17-årige kanadensaren Denis Shapovalov.

Att avreagera sig i vredesmod förekommer på alla nivåer. Den unge kanadicken hade förstås världens otur. I 999 fall av 1000 i den här typen av tilltag är träffpunkten ”döda” föremål. Konsekvensen för spelaren blir då enligt poängstraffskalan, på proffstourerna kompletterat med böter.

Påföljden i det aktuella fallet – matchstraff – är odiskutabel. Att händelsen inträffar i femte och avgörande matchen i Davis Cup gör förstås den bisarra incidenten än olyckligare för den unge Shapovalov och för det kanadensiska laget.

Racketkastningar och våldsamheter med bollar förekommer i alla tävlingssammanhang. På lägre nivåer passerar mycket av denna vara obestraffat till följd av att domarstolarna alltför sällan är besatta. Matchledare och tävlingsledare har inte ögon i nacken.

Händelsen i Ottawa bör stämma till eftertanke och tjäna som avskräckande exempel i alla sammanhang. Tränare, ledare och föräldrar har utifrån den trista händelsen en given utgångspunkt för att tala med sina ungdomar ytterligare en gång – det är säkert gjort tidigare – om vett och etikett på banan och om hur galet det kan gå om oturen är framme.

Hur det går med den stackars Shapovalovs fortsatta karriär står skrivet i stjärnorna. Han har ett tungt ok att skaka av sig.

Annonser

One Response to Incident som bör stämma till eftertanke

  1. Peter H skriver:

    Hej Åke,

    Sverige blev diskade i junior EM P18 förra året pga samma sak. Du var matchledare i Glimstedt Open för några veckor sedan när en spelare från Växjö TK gjorde likadant framför ögonen på dig. Nu fångade nätet mellan banorna turligt upp bollen, men de som spelade match brevid blev ordentligt störda. Jag gick fram till dig och frågade varför du inte ger spelaren en tillsägelse, men du skakade bara på huvudet åt mig. Det måste vara noll tolerans mot denna typ av beteende. Jag fattar inte hur du kan skriva ”stackars Shapovalovs” ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: