Flygfärdig late bloomer

Många beklagar, att han inte har givit sin gudabenådade talang en rejäl chans i de stora sammanhangen. Jag tänker på Pablo Figueroa, som under en lång följd av år förgyllt de svenska tourerna men varit ytterst sparsmakad på högre nivåer. Pablo har varit en välkommen gäst överallt där han dragit fram.

Fortfarande håller den 32-årige crowdpleasern imponerande spelstyrkenivå, vilket han bl a understrukit i de två senaste vintertouranhalterna i Växjö och Borås. I båda tävlingarna tvingades skåningen dock sträcka vapen med minsta möjliga marginal mot en synnerligen intressant uppstickare, Linus Frost med Elfsborg som klubbadress.

Pablo är den perfekta värdemätaren för yngre spelare med ambitioner. Om man klarar Pablo här hemma, har man skaffat sig ett kvitto på, att det kan vara läge att gå vidare. Ur detta perspektiv är den 32-årige Fair Play-spelaren oerhört värdefull för svensk tennis.

Västgöten Linus betvingade Pablo i tiebreakavgörande i skiljeset både i Glimstedtfinalen i Strandbjörkshallen och på hemmaplan i Borås. I knallestaden handlade det om semifinal. I epilogen tog den storvuxne hemmasonen ytterligare en mycket meriterande skalp,  erfarne Jacob Adaktusson Trollbäcken.

22-årige Linus är extra intressant, eftersom han är en s k late bloomer. Boråsaren väckte ingen uppmärksamhet som junior, men har på senare tid kommit till insikt om vad som krävs för att nå framgång och är uppenbarligen beredd att göra jobbet. Han har bl a sett till att omforma sin tidigare valpiga lekamen till en modern tenniskropp, präglad av längd, styrka och snabbhet.
– – – – –
Kuriosa i sammanhanget: Linus bor i den gamla delen av tennishallen i den lägenhet, där legendariske Sven Davidson, vars pappa var vaktmästare i hallen, växte upp.

Annonser

2 Responses to Flygfärdig late bloomer

 1. Mats N skriver:

  Bra formulerat! Exakt så. Figueroa är spelmässigt säkert på en spelnivå som borde motsvara en atp-ranking runt 600-850? Kanske bättre i sina bästa stunder. Nu gnälls det på andra tennissajter om att vissa svenska tourtävlingar gödslar ut onödigt med pengar och att ITF-tävlingar vore mer välkommet. Ja, och nej?!

  Ett par svenska tourtävlingar till med höjda prispotter och en övergripande sponsor som fördelar ut, säg 250 000 till, skulle ge svenska spelare chansen att tjäna ihop en slant i bra konkurrens. För att sedan användas till att satsa vidare på ITF- nivå. Om man besegrar spelare som Figueroa, Adaktusson och liknande lirare här hemma är man redo. Annars kör ett hemmavarv till?

  Antalet ITF-turneringar i Sverige för herrar ökade för 7-8 (?) år sen men antalet atp-rankade svenskar har inte blivit fler. Kanske börjar vi i fler ände? Bra att ITF, challengers och atp/wta-tävlingar finns i landet men de avgör inte allt.

  Med artikeln i åminne kan jag också konstatera att utmaningen kan flyttas ner ett hack. 14-åringar som jagar ETA-ranking på skoltid kan även med fördel börja med att spela i sin klubbs a- eller b-lag och möta lite seniorer eller blanda sitt tävlande med spel i HS A någonstans och få möta en 28-åring och en elak lurigt löst slående 45åring med slice.

  16-17 åringen som jagar ITF-juniorrankingpoäng gör säkert rätt i det men borde också då och då kvala in och ta sig fram i slutronderna i en sommartourtävling. Hur ofta händer det att spelare född på 2000-talet är i semifinal på den svenska touren?

 2. Alexander Lipczynski skriver:

  Tycker förbundet kunde ge ett speciellt sponsringspaket till spelarna som gått bäst i vinter/sommartouren varje år.
  Då får Sverige-tour-tävlingarna högre status å satsningarna på ATP poäng går enligt mig till rätt spelare oavsett ålder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: