Mer än bara tennisprestige

bsSveriges Television hade på måndagskvällens programtablå något så ovanligt som ett stycke tennishistoria av ytterst udda slag. Man visade ”The battle of the sexes”, filmen som innehåller mycket mer än det som kan synas vara en jippomatch.

Det är 70-tal och kampen för jämställdhet mellan könen präglade hela västvärlden. En förgrundsfigur var Billie Jean King, en av de största genom tiderna inom damtennisen. Amerikanskan drevs bland mycket annat av strävan att uppnå jämlikhet mellan kvinnor och män i tennisvärlden, i synnerhet då det gällde prispengar.

Manschauvinisten Bobby Riggs, en gång Wimbledonmästare, hade uttalat sig förklenande om damtennisens kvalité. På ett närmast förnedrande sätt hade han utklassat en av de stora, Margaret Court, i en utmanarmatch.

Nästa offer skulle bli Billie Jean King, som efter tvekan antog utmaningen. 1973, inför 30 000 vittnen i Houston Astrodome Texas och televisering över hela USA, vann Billie Jean den prestigeladdade kampen mot sin 25 år äldre opponent i tre raka set. Man spelade i bäst av fem!

Filmen belyser inte bara de båda utmanarmatcherna. Den ger också en minst lika intressant inblick i den strid som fördes i jämlikhetsfrågan. °The original 9″ blev ett begrepp, som omfattade nio damspelare, som under hot från det amerikanska tennisförbundet bröt sig ur den organiserade tennisen och bildade en egen proffstour.

Billie Jean King gick i täten och startade samarbete med Gladys Heldman,  inflytelserik grundare av och chefredaktör för tidskriften World Tennis. Resultatet blev Virginia Slims Circuit, en egen damtour med ett cigarettmärke (!) som huvudsponsor.

Virginia Slims blev ett lyckat projekt trots att några av de allra bästa, bl a Virginia Wade och Margaret Court, inte tog steget över. Efterhand gick det dock så långt, att man återförenades och det som idag är WTA bildades.

 

Annonser

3 Responses to Mer än bara tennisprestige

 1. Jonas W skriver:

  Ingrid Bentzer mötte Torsten Johansson i en utmaningsmatch på 70-talet och Torsten vann då om jag minns rätt. Är väl enda svenska jämförelsen. Men jag kanske minns helt fel.

 2. Mats N skriver:

  Systrarna Williams kaxade till sig när de var unga o menade att de skulle slå en kille rankad 200. Han råkade heta Karsten Brasch, satsade mest på dubbel, rökte en del men ställde upp.

  Hur det gick? Vad tror ni?
  En bra story i alla fall: https://www.theguardian.com/observer/osm/story/0,,543962,00.html

 3. Erich Kühnhackl (14) skriver:

  Jimmy´s planhalva bestod även av korridorerna samt att han väl bara hade en serve. Enligt rykten satsade han själv USD 1.000.000.- på att han skulle vinna matchen, vilket att han ju också gjorde …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: