Varför inte fler?

82, 79, 42…

Växjö TS arrangerade i helgen för tredje gången i följd Lag-RM för 15-18-åringar. Den avtagande sifferföljden handlar om deltagarantalet. Varför har vi i år drabbats nästan en halvering?

Tennis Syds initiativ hade, då det introducerades, ett dubbelt syfte. Dels ville man angripa problemet med besvärande fåtalig uppslutning i 18-årsklasserna, och dels ville man hjälpa till med att hitta alternativa tävlingsformer.

Det allmänna intrycket av de tre tävlingarna i Strandbjörkshallen är, att de spelare, som är på plats, upplever tävlingsformen som bra. Många korta matcher kräver hundraprocentig skärpa för att nå framgång. Den inledande dubbelmatchen är oerhört betydelsefull. Lagspel i tennis är ett sällsynt men positivt inslag.

Flickfinalen bär syn för sägen. Samtliga tre individuella matcher avgjordes i matchtiebreak, dessvärre med ett trist slut i en av dem. Vinnarparet Frida Bostrand/Sissi Schmidt/Axelsson vände efter att ha tappat matchtiebreaket i den inledande dubbeln. Raffel på högsta nivå!

Årets stora deltagartapp är därför svårbegripligt, i synnerhet eftersom konkurrensen från andra tävlingar inom regionen var obefintlig.

Det var helskånskt i finalerna och skåneklubbarna dominerade i deltagarlistan. Blekinge lyste med sin frånvaro. Från Hlland kom två helyllekillar, Hampus Johansson och Olle Wallin, med Falkenbergs TK som klubbadress. VTS stod för merparten av ett tiotal smålänningar.

Ingen skugga faller alltså på Skåne. Men varför är stora klubbar som exempelvis Karlskrona, Tabergsdalen och Söndrum orepresenterade?

Annonser

One Response to Varför inte fler?

 1. Mats N skriver:

  Jag är en tjatig j-vel men det är både ledsamt om ungdomar redan i denna ålder gett upp, om vi inte lyckas locka dem till dylika evenemang men också åter igen ett misslyckande i klubben?

  Hur ser en utbildnings- och tävlingsplan ut egentligen? Jämför med andra idrotter! Lagsporterna tvekar ju i alla fall inte när de säger att juniorlagen skall ges en bra grund så att urvalet till a-laget blir så bra som möjligt. Ett tänk vi helt saknar inom tennisen idag och det kanske är jäkligt synd?

  En bra svensk 15 oc 18- års serie skulle kanske vara basen i verksamheten med a-laget som dröm. Därifrån kan man börja prata proffstennis, inte innan?!

  Vi har helt osannolikt få tävlingsspelare kvar när varje årgång blir 18. Vi har inte så många bra viktiga svenska seniorspelare igång heller, gårdagens klass II spelare för de som minns.

  Vi har försökt skapa och leka proffs i över 20 år nu men helt glömt basen.

  Hoppas att Svensk tennis vågar titta både framåt och bakåt för att vända trenden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: