Ett initiativ som manar till efterföljd

Svenska Tennisförbundet har tagit ett föredömligt grepp för att säkra kvalitén på Next Generation Cup, det som förr var Kalle Anka Cup. Finalisterna i 15-årsklassen får representera Sverige i European Youth Olympic Festival i Ungern, ett europeiskt Ungdoms-OS.

Tankarna går vidare. Jag har tidigare bekymrat mig över det sviktande intresset för RM-tävingarna, motsvarigheten till det som före regionaliseringen var DM. Det var status i att vinna DM och det fanns t ex en tid, då finalisterna i pojkarnas 14-årsklass fick representera Småland i Pirres Pokal.

Jag tror, då det gäller Region Syd, på en återgång till ”traditionellt” RM för 16-åringar, och att lagvarianten behålls men flyttas upp ett snäpp till åldersgruppen 17-21. Den senare förändringen borde vara ett led i det allmänna önskemålet att hålla kvar äldre ungdomar i tävlingsspel.

Oberoende av om förändringar görs eller inte, är morötter liknande Ungdoms-OS högst önskvärda. 14-årspojkarna har ju Pirres Pokal, och här borde man i den delade Region Syd t ex kunna ge vinnarna i respektive deltävling utomhus en plats i laget.

Om 16-årstävlingen återgår till tidigare format och därmed – tror jag – överensstämmer med övriga regioners upplägg, borde det, liksom för 14-årsflickorna,vara enkelt att lägga karbonpapper på Pirres-upplägget.

12-åringarnas SM har ju tagits bort till följd av RF:s riktlinjer för barnidrott. Detta faktum borde vara morot nog för att locka till stort RM-deltagande.

 

Annonser

2 Responses to Ett initiativ som manar till efterföljd

  1. Mats N skriver:

    Ja, RM förtjänar ett rikligt deltagande och en tyngre status. Ett recept är förstås att rankingdopa eventet – det skall märkas att tävlingen är viktig ock kanske är det enda receptet för att få RM att lyfta?

    Jag fortsätter annars gärna att tjata om styrning som tagits upp av andra här tidigare också. RM inne och ute. Serie inne och ute. De 4 elementen borde vara grunden gör de flesta tennisungdomar i landet och borde även vara det som klubben satsar resurser på i form av support, tränare och upplägg. Men oviljan och oförmågan att styra juniorupplägget är monumental. Varför?

    Kan inte RM-regler och upplägg i detalj i dagsläget, kanske olika format i olika regioner? Men i de yngre åldrarna borde det väl inledningsvis handla om en breddmanifeststion med gruppspel?

    I en snar framtid tycker jag åter det är dags att fundera på att göra RM till ett naturligt ”kval” eller tratt till JSM. Vågar man inte gå hela vägen så gå halvvägs? Låt RM – vinnarna + ev finalisterna i varje klass få en friplats till JSM! Visa därigenom att tävlingen är viktig. 7 eller 14 spelare i varje JSM-lottning har ärligt och konkret sätt förtjänat sin plats och utan RM-deltagande inget SM-spel. Enkelt som korvspát men kräver en kalenderanpassning av RM. Vad är problemet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: