Småland marginaliseras

För en dryg vecka sedan samlades Tennis Syd till årsmöte i Älmhult. En osedvanligt stor omsättning på folk såväl på förtroendeposter som tidigare bland tjänstemännen föranledde, att man reste hem med många funderingar i skallen.

Ingen ordförande fanns på plats. Mats Radhammar hade ju avgått efter årsskiftet och efterträdaren Lars Holm lyste med sin frånvaro. Sekreteraren Lars-Göran Persson hade fått uppdraget att öppna mötet. Inledningen var inte den mest lyckade.

Valberedningens förslag, innebärande en nästan helt ny styrelsebesättning, klubbades igenom utan en enda synpunkt från auditoriet. Styrelsen reducerades från nio till sju ledamöter plus två suppleanter. Bara två – båda med 1 år kvar på mandatperioden – sitter kvar.

Ny ordförande blir Lars Ekdahl från Ystad. Vidare återkommer, till vissas förvåning, trion Janne Immonen, Sophie Lindvall och Thomas Jonsson, som alla lämnade styrelsen i samband med tillsättningen av Johan Sjögren som ny verksamhetschef.

Mats Carlsson, Lars Holm, Claes-Göran Bertilsson och Branko Shero har varit med sedan regionaliseringsstarten. Alla försvann nu ur styrelsen, Branko i rollen som suppleant. Jag råkade sitta mellan Branko och Mats på den avslutande lunchen. Ingen av dem sade det rakt ut, men i synnerhet på Mats var det lätt att läsa mellan raderna…

En tredje smålänning, Martin Claesson lämnade också styrelsen. I hans fall var det solklart. Styrelseuppdrag i Svenska Tennisförbundet är inte förenligt med liknande uppdrag på regionsnivå.

Smålandsrepresentationen i styrelsen reduceras kraftigt, från 2 ordinarie och 2 suppleanter till 1 ordinarie. Nytillskottet är kalmariten Åke Svensson. Småland, en gång en stormakt i Svensk tennis, är på väg att marginaliseras.

Ingen av de lätt räknade smålänningarna på plats i Älmhult, inklusive jag själv, reagerade på denna styvmoderliga representation. Frågan inställer sig osökt: hur mycket – eller litet – bryr vi i klubbarna oss egentligen om verksamheten i regionen?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: