Zverev och Thiem heta namn i Paris

Toppspelarnas ålder har länge varit ett kärt diskussionsämne i tenniskretsar. Inför årets andra Grand Slam i Paris, som går igång idag, har nya pusselbitar tillkommit.

Unge tysken Alexander Zverev skrällde ju för en vecka sedan i Rom. 20-åringen sänkte medelåldern på topp 10 rejält genom att sensationsvinna i finalen på Foro Italico över Novak Djokovic. På kuppen intog Zverev tiondeplatsen på den aktuella ATP-listan.

Förhandsspekulationerna inför Paris handlar dock mest om huruvida Rafael Nadal skall triumfera för tionde gången på Roland Garros. Federer stannar som bekant hemma och Murray, Djokovic och Wawrinka har inte särskilt många förespråkare, men skall självklart inte räknas bort.

Nadal har ju varit totalt dominerande på det röda gruset ända fram till den överraskande förlusten mot österrikaren Dominic Thiem i Rom. Spanjoren är förstås en lågoddsare i Paris.

En hel tennisvärld väntar otåligt på ett generationsskifte. Zverev 20 och Thiem 23 och just nu 7:a på rankingen är två stekheta namn, som det knyts stora förhoppningar till. Båda har under våren visat, att kapaciteten och kvalitén finns. Deras stora genombrott är på väg. Huruvida det kommer att ske redan i årets French Open ser en hel tennisvärld fram emot.

Annonser

One Response to Zverev och Thiem heta namn i Paris

  1. pb skriver:

    Thiem fortsätter att imponera men apropå Roland Garros och damfinalen…. Så är det är kul att konstatera att båda finalisterna gjorde professionellt avstamp i Sverige!

    Simona Halep hade visserligen vunnit några ”10:or” hemma i Rumänien när hon kom till Kristinehamns”25:a” år 2008 som nykorad segrare på Roland Garros – i flickklassen. Som kvalspelare vann hon välskötta Rolls Royce Womens Cup och hon kunde därmed definitivt lämna juniortävlingarna bakom sig. Jag hade förmånen att prata en stund med henne och hennes coach efter segern i Värmland och båda gav ett samlat och proffsigt intryck med mogen insikt om att det då – vid det tillfället – var en lång resa som återstod till tennistoppen. I helgen kan hon vara världsetta!

    Den mycket oväntade finalisten Jelena Ostapenko tog sina allra första proffstitlar på svensk mark. Hösten 2012 fick hon sitt genombrott i de svenska 10 000 USD ITF-tävlingarna i Stockholm. Först blev det en dubbeltitel med Donika Bashota sedan en singeltitel med finalseger över Ellen Allgurin veckan efter. Jag minns Bashotas stolthet över sin första proffstitel och glädjen i samarbetet med Ostapenko. Om jag minns rätt uppstod dubbelparet av en ren tillfällighet samma dag som turneringen inleddes. Ytterligare svenska titlar för Ostapenko kom bara månader efter – i Helsingborgs ”10:a”. Allgurin var finalmotståndare igen men hon var dessutom dubbelpartner till Lettiskan. Ostapenko är för övrigt också GS-vinnare på juniorsidan. 2014 vann hon flickklassen i Wimbledon…

    Noterbart är dessutom att Ostapenko bara vunnit 7 singeltitlar som senior och ingen med WTA-status. Hon har tre finalplatser i den kategorin men den största titeln är en 50 000 USD-tävling. Övriga är ”10:or” och två av dem har bärgats i Sverige… Sett till den faktan är frågan om det funnits en mindre meriterad parisfinalist i modern tid?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: