Färdigt dag 1

Att vara svensk tennisentusiast i samband med Grand Slam-tävlingar innebär numera en hård prövning. I årets Wimbledon var det blågula inslaget förbi redan på första måndagen, då det gäller singelspelet. Tre dubbelspelande veteraner är en klen tröst.

Ingen skugga faller dock på Johanna Larsson, som håller den svenska fanan högt. För Helsingborgskan var det säkerligen – all erfarenhet till trots – en mäktig upplevelse att få spela på den anrikaste av alla tennisbanor, Wimbledons centercourt. Förlust mot tvåfaldiga vinnaren Petra Kvitova är inget att säga om.

Det allvarliga bekymret är förstås, att Johanna år efter år är ensam med nationsbeteckningen swe. För två år sedan tändes ett hopp. då Elias Ymer tog sig igenom alla kvalen, och Christian Lindell  kompletterade i Paris, men därefter har det dessvärre åter varit nattsvart.

På damsidan har givetvis Rebecca Petersons långa skadeuppehåll ställt till det. Förhoppningsvis är Järfällatjejen, som var i två kvalfinaler i fjol, på god väg tillbaka.

Det ligger nära till hands att citera Runeberg:

Till flydda tider återgår
Min tanke än så gärna,

Annonser

2 Responses to Färdigt dag 1

 1. Mats N skriver:

  Det är nu 14 år sedan vi fick en ny svensk på ATP:s topp 100-lista (Söderling).

  Frågan är ändå inte bara vad som gjorts efter 2001, utan även åren före? Pim-Pim och Vinci är också 80-talister som lyckades väl men det har varit knapert länge även om Sverige spelade semifinal 2007 som ett positivt exempel på framgång.

  90-talisterna? Varför lyckades ingen hänga på Söderling? Vad fick de för uppbackning och vilka förutsättningar hade de? Hur förändrades klubblivet, tävlingar och träning på 90-talet och efter millennieskiftet? Det är frågor ingen brytt sig om att gå till botten med och risken är uppenbar att vi gör exakt samma ”fel” med dagens juniorer som med de första kullarna som inte blev lika bra som sina föregångare.

  Grand Slam- framgångar är mer avlägset än ett svenskt VM-guld i fotboll just nu och ingen verkar vilja jobba för en förändring…

 2. Lendl skriver:

  SvTF skryter i årsredovisningen om att antalet medlemmar ökar. Men antalet klubbar minskar alltjämnt och all medlemsökning sker i Stockholm, Göteborg och Skåne. Tyvärr har storstäderna inte levererat några drösar av landslagsspelare de senaste 40 åren…

  När man sedan läser om hur få licencierade spelare vi har förstår man stt det blir problem. Sluta diskutera medlemsantsl – fokusera på aktiva tävlingsspelare 12-18. Hur ser det ut jämfört med 10-20-30 år sen?

  Åke, du kan väl ta fram en gammal hcp-lista från 87 och jämföra Småland då och idag!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: