Akademi, ett diffust begrepp inom idrotten

akademi (grekiska Akadēʹmeia)högre läroanstalt eller lärt samfund.

Sällan har en i idrotten inlånad term misshandlats så, som fallet är med begreppet akademi. Benämningen förekommer inom de flesta idrotter och på vitt skilda nivåer. Endast i undantagsfall är definitionen ovan, som är hämtad ur NE, uppfylld.

I dagarna har tennisen tillförts ytterligare en verksamhet av karaktären akademi. I ett uppmärksammat pressmeddelande från Fair Play TK står det bl a så här:

”Idag lanseras Swedish Tennis Academy, ett tennisprogram för elitsatsande spelare från elva år och uppåt”.

Bortsett från semantiska subtiliteter är Malmöinitiativet lovvärt. Att denna typ av satsningar görs på klubbnivå och inte av kommersiella intressenter, är angeläget för svensk tennis.

Fair Play visar åter starka muskler. Namn som Isak Arvidsson, Filip Bergevi och Dragos Madaras borgar dessutom för att man lever upp till begreppet akademi. Robin Borg – ett oskrivet blad i sammanhanget – som ledare för verksamheten kan bli ett lyckokast.

Däremot finns anledning att resa tveksamhet, inte bara språklig sådan, till att Swedish Tennis Academy också vänder sig till ”elitsatsande spelare från elva år och uppåt”. Här sticker Fair Play ut hakan ordentligt.

Elitsatsning inom barnidrott är ju ett eldfängt ämne. Kritiska synpunkter kan komma från nära håll. I Malmö finns fotbollsprofessorn Torbjörn Peterson, som är en mycket bestämd motståndare till gallring och specialisering i unga år,

Annonser

3 Responses to Akademi, ett diffust begrepp inom idrotten

 1. Mats N skriver:

  Kanske lite inflation i begreppet och frågan är vad man vill?

  Säkerställa ett starkt representationslag och en samlingshemmabas för proffs? Ja, vettigt och nödvändigt då klubbens juniorverksamhet inte genererat vidare med tillskott på många år.

  Men från 11 år? En klubb i eller utanför klubben? Kanske ett konstaterande att FPTK:s ordinarie verksamhet endast är en kassako och inte en utbildning som tar fram tennisspelare?

  Och ett NIU finns väl i klubbens regi?
  Jag finner dylika experiment högst tveksamma. Ett ”proffscenter”, ja. I övrigt? Ett underbetyg till den egna klubbverksamheten eller en ny kassako som passar de välbesuttna?

 2. John skriver:

  Är det inte lite skillnad på gallring i fotboll jämfört med elitsatsande tennisspelare som vill åka några veckor till en sk tennis Akademi och träna med bättre sparring än i den egna klubben?
  Det finns väl även elitsatsande spelare i södra Sverige, som behöver bättre träning. En Akademi kan då vara ett bra alternativ, även i södra Sverige. En del har inte råd eller möjlighet att åka upp till Stockholm och sparra på Akademierna där.

 3. Smid skriver:

  Men behover en 11-åring en akademi? Vad är det hemmaklubben inte har? Är det inte så att 11-åringen borde ägna sig åt att spela med sina jämnåriga + ngt år om man är duktig och samtidigt ägna sig åt fler idrotter och ha kul, innan ett högtravande alkadmiskolande är ett behov?

  Snabba egna egoistiska lösningar är inte framgångsmodellen. Den förälder som skickar sin 11-åring till en akademi bör fråga sig: Hur många timmar tennis har min son/dotter själv ordnat i sitt liv? Har hen ringt en polare och cyklat ner till banan och lirat tre träningsset i sommar? Om svaret är aldrig eller färre än 5 ggr, Sluta dröm! Och lägg inga pengar på akademiträning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: