En bortglömd tenniskung

Tennislitteratur på svenska utges inte särskilt frekvent. Boken här bredvid med den underfundiga titeln lämnade trycket obemärkt 2016.

Vännen och bokälskaren Rickard Kjellberg fyndade ett exemplar på bokhandeln i Båstad, vilket jag fått ta del av.

Alstret är en postum utgåva av anteckningar skrivna av Ingvar Garell (1901 – 1979), en av förgrundsfigurerna i svensk tennis från tidigt 20-tal. Garell var elitspelare, styrelseledamot i KLTK och även tennisskribent i Dagens Nyheter.

Ett rikhaltigt bildmaterial kompletterar texterna. Originellt är att boken är tvåspråkig. Förklaringen är Gustaf VI Adolfs nära kontakter med England.

Kung Gustaf V:s banbrytande betydelse för svensk tennis är välbekant. Den skildrades bl a ingående i ”När vi var bäst”, författad av Mats Holm och Ulf Roosvald 2014. Verket är bland det mest läsvärda, som skrivits om svensk tennis i modern tid.

Ingvar Garells anteckningar redovisar  kung Gustaf VI Adolfs engagemang för tennis och andra bollspel, ett intresse, som torde vara tämligen okänt utanför Kungliga tennishallens väggar. Majestätet var ordförande och hedersordförande i KLTK i mer än 60 års tid. På banan var han flitig och enligt många ögonvittnen betydligt spelstarkare än sin i tenniskretsar långt mer kände pappa.

Bokens innehåll förtjänar uppmärksamhet i breda tenniskretsar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: