Nytt slutspel på gång

Tabellen här bredvid ger anledning till en och annan fundering. Det handlar om den aktuella ställningen i Racet till Milano, en nyhet för året på ATP-touren.

Racet till Milano är ett slutspel för de bästa spelarna på touren upp till 21 år. Fundering nummer 1 är, behövs ett sådant här slutspel, när den bäste spelaren, Alexander Zverev, är aktuell för det ”riktiga” slutspelet en vecka senare och merparten av de övriga etablerade på top 100?

Vid en fortsatt titt i tabellen slås man av, att hela tre ryssar återfinns bland de fem i topp. Det stora landet i öster är alltså tydligt på gång efter några magra år på herrsidan.

Khachanov presenterade ju sig för svensk publik genom att gå till semifinal i årets Swedish Open. Den två år unge Rublev var med i Båstadchallengern i fjol, där man dock mest kommer ihåg honom för ett uppträdande, som lämnade en del övrigt att önska. Helt nyligen vann 19-åringen – som lucky loser – sin första ATP-titel i Umag.

Vidare noterar man lite överraskande, att ingen sydamerikan finns med, ej heller någon västeurope. Däremot intas 7:e och 8:e platserna av två amerikaner, vars land längtar efter en efterföljare till Andy Roddick.

Listan kan givetvis ändras framöver, bl a under hardcourtveckorna i USA. Vidare är, lite märkligt kan tyckas, en plats reserverad för ett wild card.

I Racet till Milano kommer ATP att testa en rad intressanta nymodigheter i tävlingsupplägget, vilket finns anledning att återkomma till.

 

Annonser

3 Responses to Nytt slutspel på gång

 1. Mats N skriver:

  Khachanov presenterade sig allra först för den svenska publiken i Småland, Närmare bestämt i RC Hotel Open. I challengerturneringen i mars 2016 i Jönköping nådde han final. Ryssen tränades då som nu av samme spanjor som tidigsre även hade Elias Umer o stallet. Kanske lämnade skarasonen Spanien lite för tidigt? Vem som utvecklats mest av de forna träningskompisarna är ju tydligt.

  Zverev lär ju knappast spela två slutspel och ”U21” ger väl knappast nåra ATP-poäng? Frågan är om övriga spelare lockar italienarna till arenan? I TV tror jag just att de modifierade reglerna kommer att bli en succé! Snabbt, rappt, fler avgörande situationer och tydligt för publiken! Det kommer bli kul och även ge signaler till atp-touren i övrigt.

 2. Gerulaitis skriver:

  Vanskligt att spekulera så här tidigt och tveksamt om det är rätt forum – men va fasen…

  Tycker till att börja med att detta är ett fräscht grepp och håller med om att reglerna och formatet känns spännande.
  Jag tror precis som föregående talare att Zverev når ATP-slutspelet och därmed avstår ”lill-slutspelet”. Minst en kvalificerad spelare kommer tacka nej och/eller vara skadad samt – det kommer att ske mycket på listan så den ryska dominansen kanske luckras upp.

  Min tro är att spelare som Shapovalov och Kokkinakis bör kunna nå detta slutspel men att hoppas på Ruud, eller en Ymer, är att tro för mycket. Ruud har lite ”överpresterat” i år – ungefär som Elias Ymer gjorde 2015. Rankingen ljuger aldrig heter det visst enligt vissa – jag håller inte riktigt med. Norrmannen är inte en ”nästantopp100-spelare”. Bli inte överraskad om hans 2018 blir som Ymers 2016. Dvs helt ok men att hans ranking förändras mycket lite och i så fall bakåt 50 placeringar.

  Att tro och hoppas att en av Ymers skulle nå U21-slutspelet är naivt. Nu krävs rätt fina resultat i de stora turneringarna och dit hava icke svenskar access för tillfället.

  Kanada skulle för övrigt kunna få med en spelare till. Auger-Aliassime kan få till det men får ´kanske vänta ett år. Noterar även att Australien har fler spelare högt på listan. Förhoppningsvis har de lite bättre approach än dagens rötägg Tomic och Kyrgios? Även Grekland har en spännande spelare på väg uppåt, Tsitsipas.

 3. Gerulaitis skriver:

  Fult att skryta men skrev om Shapovalov efter segern mot Del Potro – sen gick det rätt bra!

  Redan klar för next genslutspel efter dessa poäng?

  : )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: