Bottennivå men ändå paradoxalt

Svensk herrtennis har anledning att glädja sig över Elias Ymers lyckosamma kval i Paris. Samtidigt, om man summerar de tre futuretävlingar som avverkats på svenskt grus, ringer larmklockorna.

Markus Eriksson, Sverigetvåan som var toppseedad i samtliga tre tävlingar, har underpresterat rejält. En blygsam kvartsfinal i Karlskrona blev det bästa för Göteborgaren. Två förluster mot 958-rankade tysken Frederik Press är illavarslande.

Samme Press satte stopp för enda lilla svenskhoppet i det yngre gardet, 19-årige Karl Friberg, i Lund. Efter två vinster mot inhemskt motstånd var SALK-aren framme i kvartsfinal. Där var han chanslös mot Press.

Mest bekymmersamt är kanske, att – förutom Karl Friberg – svenska spelare i åldersspannet 17 – 21 nästan helt lyser med sin frånvaro i huvudtävlingarna. Merparten svenskar i huvudtävlingarna tillhör en kategori, som har harvat alldeles för länge på futurenivå. Lika dystert är att konstatera, att kvalet i Lund inte var fullt.

Mikael Ymer då? Nej, Sverigetrean nobbar futurenivån och har spelat challengerkval utan större framgång hela våren.

Resultatmässigt bäst bland svenskarna var Fred Simonsson och Filip Bergevi. De båda 24-åringarna noterades för varsin semifinalplats.

Paradoxalt nog, denna klagovisa till trots, kan svensk tennis ta plats bland de stora i höst. Såvida världsstjärnorna Federer och Wawrinka uteblir, vilket är troligt, är Sverige favorit mot Schweiz  i play off till högsta divisionen av Davis Cup.

 

2 Responses to Bottennivå men ändå paradoxalt

 1. Brian Teacher skriver:

  Känns som du lånat mitt och andra resonemang? (http://swetennis.se/itf-pro-circuit/karl-friberg-ende-svensk-i-kvartsfinal-i-lund-var-chanslos-mot-press/)
  Med din erfarenhet Åke, vad är din input i varför svenska unga spelare har så svårt även mot nationella herrspelare som i sin tur har svårt att komma vidare på ITF-nivån? Vi har sett det även i elitserien att avdankade – inte bara exproffs – seniorer i 40-års åldern slår tillbaka de bästa juniorerna? Spelar dagens juniorer för få matcher mot seniorer? Är de för enkelriktade och inlärda i sin tennis?

 2. Tanner skriver:

  Bra där Brian!
  Vet att du inte är tränare Åke men en klok Karl? Med mycket lång erfarenhet.
  Du har synpunkter och gör bra reflektioner här men vad säga om lite spelarutvecklingsanalys?
  VTS har fått många igenom nålsögat framgångsrik junior – ATP proffs? Du har sett många hitta rätt väg?!
  Var och varför kör vi i diket nuförtiden? Ge oss gärna några punkter med all respekt för att otroligt mycket har förändrats genom åren. Samtidigt skall bollen fortfarande över nät och innanför linjerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: