Trädgårdsmästare Wallén vill plantera om

”Idag blommar några av våra rabatter, men några får inget vatten eller den näring de behöver. Historiskt är det från dessa rabatter med lite stenigare jord och mindre vatten som våra talanger har fått starka rötter och blommat ut till internationella toppspelare.”

Förbundsordföranden Thomas Wallén är välfunnet och träffande  metaforisk i sin sommarhälsning till Tennissverige, Ämnet i citatet ovan är regionaliseringen, och i de karga rabatterna, som inte längre blommar, inkluderas rimligtvis Småland.

Svensk tennis i allmänhet och småländsk i synnerhet har inte blivit bättre efter regionaliseringen för 10 år sedan, snarare tvärt om. Man kan ifrågasätta mycket i den rådande organisationsstrukturen, vilket uppenbarligen Thomas Wallén och hans styrelsekollegor också gör, även om det inte sägs i klartext i sommarhälsningen.

Den gamla distriktsmodellen, som i allt väsentligt vilade på Axel Oxenstiernas landskapsindelning från sent 1500-tal, hade sina klara brister. Somliga distrikt var starka, andra var pyttesmå och resurslösa. Men att skapa stordrift genom att bunta ihop distrikten i geografiskt vidlyftiga enheter var ingen lysande idé.

Den geografiskt alldeles för stora Tennis Syd – från Smygehuk till Tranås och från Öland till Kungsbacka – har tydligt frodig slagsida mot södra och västra Skåne. Stora delar av det förr så prunkande Småland är rena utmarkerna. Att det har blivit så här, har självklart fler orsaker än regionaliseringen.

Utfallet av det aviserade mötet i Jönköping blir spännande att ta del av.

2 Responses to Trädgårdsmästare Wallén vill plantera om

 1. Mats N skriver:

  Wallén ryter även ifrån i Radiosporten med all rätt. Tennisorganisationerna planerar att döda varandra och Davis cup-veckaslutspel låter bra i teorin men fan vet om fler toppspelare lirar där än på lämplig plats under året när det passar?

  Regionaliseringen kan man tycka om. Lita på att det blir diskussioner i höst men tro inte på geografiska eller numerära anpassningar. Här har jag förstått att det handlar om styrning, i slutändan en demokratisk diskussion?

  Utan att ha sett hela förslaget andas det rejäla konflikter som kan bli värre än de som regionaliseringen vållade. Tro mig!

 2. Tomas Smid skriver:

  Jag upplever en enormt utvecklad falsk nöjdhet när jag lyssnar på diverse företrädare för svensk tennis. Klubbar är nöjda med ”fulla” tennisskolor men få tävlar och en del har varit i verksamheten 3-4 år men kan inte slå tio slag till varann. De äldre få juniorer som finns kvar och inte har slutat förlorar mot 50-åringar och fungerar inte som ledare då de curlats genom livet. Vem skall vara tränare när 60-talisterna gått i pension?

  Regionfolket vet inte vad deras uppgift är pch förbundet centralt gör vad de kan men med för mycket rita-gissa-spring mentalitet. Och man tycker det går bra. Vardå? Och hurdå!?

  Nu till hösten vill man även avdemokratisera verksamheten och ingen kommer förstå innan det är försent. Hade hoppats mer på Wallén/Sjöö samtidigt som det är komplexa frågor. Tyvärr känns det som om man putsar ytan och lappar o lagar. Var är visionen och självförtroendet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: