Förändring i fel riktning

Alla idrotter utvecklas ju på olika sätt över tid, så även tennisen – om man inskränker sig till singelspelet. Då det gäller dubbel har förvisso en förändring skett, men knappast i en utvecklande riktning.

Jag följde Swedish Open-finalen i Båstad på TV 8, och det var knappast någon höjdare. Det, som presterades, var så långt man kan komma från de högtidsstunder, som t ex Jonas Björkman och hans gelikar bjöd på då det begav sig, men dessvärre typiskt för dagens sätt att spela dubbel på.

Den gamla självklarheten att söka nätposition snarast möjligt i egen serve finns inte längre. Man kunde istället långa stunder se tre av fyra aktörer placerade vid baslinjen, alltså servaren och båda spelarna i motståndarparet. Istället för rafflande dueller vid nät handlade det om monoton forehand- eller backhand cross.

Som utgångsposition kan det vara okay med båda spelarna vid baslinjen, om servaren är en riktig kanonservare, men att behålla positionen poängen igenom kan ju inte vara en god taktik. Att servaren blir kvar vid baslinjen är lika anmärkningsvärt. Den normala positionen för mottagarens partner är ju ungefär vid servelinjen.

Varför har utvecklingen gått i denna riktning? En orsak är säkert, att de bästa singelspelarna, tillika de bästa tennisspelarna, sällan spelar dubbel. Dubbelspecialisterna är helt enkelt sämre tennisspelare med åtföljande brister i det svåra attackspelet.

Dubbel på det gamla viset var publikfriande. Dagens dubbelspel är tyvärr ofta av karaktären sömnpiller.

 

One Response to Förändring i fel riktning

  1. Mats N skriver:

    Dagens singelspelare ”slår” sönder de som försöker spela dubbel som vi minns den. Dels för att racketar o senor gör det möjligt. Dels för att många dubbelspelare är för dåliga. Det krävs spelare som Federer (världens bästa dubbelspelare), Nadal, Bardych, Cilic etc för att få se komplett dubbel igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: