Good bye, Davis Cup

Internationella tennisförbundet (ITF) tog på torsdagen ett beslut, som lämnar många frågetecken. Davis Cup med snart 120-åriga anor stöps om radikalt och med start redan från nästa år.

Swetennis hittar man en bra sammanfattning över nyordningen. Bl a är förutsättningarna för Sveriges del solklart beskrivna.

Det svenska förbundet var för övrigt ett av de drygt 70 procent av ITF-nationerna, som röstade ja. Ordförande Thomas Wallén uttalade sig så här på tennis.se:

– Det här är ett positivt steg för sporten och mycket bra för svensk tennis. Det nya Davis Cup-formatet innebär att turneringen får alla förutsättningar att återta sin position inom världstennisen och på sikt få samma uppmärksamhet som Grand Slam-turneringarna. Våra spelare får spela om betydligt mer prispengar och vi får utökade medel till vår verksamhet – ”win-win”,

Ett av huvudskälen till ändringen är att försöka få de bästa spelarna att medverka. ITF har sålt rätten att arrangera tävlingen till ett japanskt näthandelsföretag, till vilket fotbollsspelaren Gerard Piqué är kopplad. Antagligen skall rejält med dollarbuntar stopppas in för att locka de redan stormrika toppspelarna.

Det är optimistiskt att tro, att så blir fallet i slutet av november efter en slitsam säsong och efter ATP-slutspelet. För oss, som upplevt en och annan minnesrik Davis cup-thriller, känns det bara vemodigt. Oavsett vad som händer, kommer tävlingen att vara avgrundsdjupt från gamla fina Davis Cup.

3 Responses to Good bye, Davis Cup

 1. Mats N skriver:

  I november 2019 kommer knappast Nadal (spelar i snitt var 3:e atp-slutspel), Federer (39 år och gjort sitt sista slutspel för att sen lägga av?) eller Djokovic (världsetta e lång säsong) spela i det nya mästerskapet…

  Pengarna lär stanna i de top 18-lag som spelar slutspel. Sverige i div 1-2? Lägre divisioner skall spela andra veckor – blir det någon uppmärksamhet då? Man har 4 helger med bra mstcher spridda över världen o byter det mot en vecka på en plats?

 2. Richard Bergquist skriver:

  Åke saknar verkligen att få läsa din blogg, hoppas att du återkommer

 3. Johan Nyström skriver:

  Tack för en stark insats Åke…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: