Stolt historia (16)

1982 är ett oförglömligt Växjö TS-år. Mats Wilanders stordåd i Paris med finalvinst på svenska flaggans dag ledde även till att han utsågs till Svenska Dagbladets bragdmedaljör på senhösten.
Nomineringen var ingalunda okontroversiell. Folkkära IFK Göteborg skrev samma år fotbollshistoria. Som första nordiska lag vann Blåvitt en stor internationell cuptävling, UEFA-cupen. Bragdjuryn föll emellertid för Mats. Göteborgarna fick trösta sig med Jerringpriset.
Överlämningsceremonin ägde rum på hemmaplan i Växjö i samband med elitseriespel. VTS valde, det historiska ögonblicket till ära, att förlägga hemmamatchen mot Spårvägen med ”Bragd-Birger” Andersson i laget till Teleborgshallen. Anledningen till att det spelades tennis för första och antagligen också sista gången i Teleborgshallen var förstås att så många Växjöbor som möjligt skulle få tillfälle att övervara den historiska ceremonin och hylla Mats.
Medaljutdelare var Svenskans dåvarande chefredaktör Ola Gummesson, kronobergare bördig från Rottne och Växjöstudent.
Från ”Änglarna” mottog Mats följande telegram:

Vi slog för många bollar i nät. Medaljen är din. Tack för en god match och grattis!
IFK Göteborg 

Före Mats hade bara två tennisspelare förärats bragdguldet, Lennart Beergelin 1950 och Björn Borg 1974. Den ende, som finns med i rullorna efter Mats, är Stefan Edberg 1990.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.