Välkommen definition

– Vi vill ju att så många som möjligt ska ha en gemensam begreppsvärld så att vi faktiskt pratar om samma sak. Vi har i våra definitioner valt att definiera ”elitsatsning” som en förhållandevis krävande och enkelspårig verksamhet med tydliga resultatkrav men därmed inte sagt att det är något negativt med ”elitsatsning” men det gäller att den infaller vid rätt tidpunkt, säger Peter Mattsson, elitidrottschef, Riksidrottsförbundet.

Sveriges Television har gjort en stor undersökning i det spännande ämnet ”elitsatsning i unga år”. Den intresserade kan ta del av tankeväckande resultat och meningsskiljaktigheter på tv-skärmen och på SVT:s hemsida.
Man noterar bl a en klar skillnad i inställningen till tidig elitsatsning mellan individuella idrotter och lagidrotter. En, som levererar kloka synpunkter, är handbollens landslagskapten Tobias Karlsson.
Aktuellt hade i kväll ett inslag, där förre justitieministern Thomas Boström och journalisten Pamela Andersson bytte åsikter i ämnet. Båda levererade tänkvärda synpunkter utifrån skilda förutsättningar. Elitsatsning har många dimensioner kan man konstatera!
Extra angeläget och vägledande är uttalandet här ovan från RF:s elitidrottschef Peter Mattsson. För att hyfsa debatten är det nödvändigt att ha en definition av begreppet elitsatsning, som alla kan vara överens om.
RF jobbar med att ta fram ett dokument i ämnet. Förutom elitsatsning signalerar man att tydliga definitioner av  begrepp som nivågruppering och selektering är på gång. Alla specialförbund kommer att vara involverade i denna process.
I VTS blev vi för några år sedan i lokala media okritiskt ”beskyllda” för elitsatsning. Med korrekt terminologi skulle sammanhanget på sin höjd sorteras in under begreppet nivågruppering.

1 Responses to Välkommen definition

  1. Ola H skriver:

    Lika viktigt är att vi också definerar ordet träning…? I en sport som tennis kan/bör/måste väldigt mycket ”träning” skötas på egen hand. Men vi har i dag en världsbild där framförallt föräldrar tror att barnen satsar hårt när de tränar 6 timmar per vecka (då avses endast organiserad träning med tränare i grupp eller individuellt). Men när sedan barnen inte spelar en enda timme själva varken på lov, helger etc och dessutom inte har någon annan idrott vid sidan om samt blir körda till tennishallen så blir det inte så mycket ”träning” trots allt?

    När hysterin var som värst med räknandet av ”timmar” sa en klok forskare att 25 träningspass per vecka för en 14-åring är helt normalt… Om man:
    – ser promenaden/cykelturen till skolan t/r 5 dgr/vecka som träning (10)
    – ser eftermiddagsleken a 30 min innan middagen som träning (7)
    – ser promenad/cykeltur till 4 träningspass tennis/vecka som träning (8)
    – ser idrott i skolan som träning
    – och håller på med en idrott till 2 dgr/vecka
    – och kanske spelar en timma tennis/helg med kompisen förutom träning/match och kanske stannar vid banorna o lirar minitennis/mot planket…
    osv…
    Kort sagt. Barnen tränar för lite men föräldrarna förstår inte helheten. Det enklaste/bästa många kan göra är att inte erbjuda skjuts i tid o otid. Då går träningsdosen upp och dessutom växer barnet och får en egen fundering på hur mkt det är värt, på sikt mer motiverad.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.